BLOG DITUBUHKAN PADA ---> "18/4/2011" DI KOLEJ KENANGE K103 SHAH ALAM DAN COMPLETE JAM 5AM

Cikgu Sayang Kamu

Friday, 22 April 2011

"AKU INGIN BERUBAH"

assalamualaikum...
tadi da msg2..ngan MO dia ajak join contest dia....cikgu cakap,cikgu takde ape nak share..then dia kate tak semestinye tentang diri kite..so cikgu decide nak share sikit lah pasal cerita seorg teman. tapi kene tokok tambah sikit.sebagai perisa. dah macam ajinamoto kan?cerita yang ditulis 50 betul 50 % lagi rekaan.sebab mo da bg permit.leh REKA2!!!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

cikgu kenal member cikgu ni dah lame...dari zaman sekolah lagi..nak kate dia sosial mmg sosial la...merempit...buat perkara bukan2 mmg dia lah. pasangan jgn nak cakap la tuka sane sini.baju ketat.sua ketat.balik lewat malam.tapi seyes dia ni caring giler.kalau cikgu tak makan. dia sggup belikan nasi. blaja?dia mmg no 1.tapi sebab masalah keluarga yang melampau.dia terpakse mencari kaseh sayang dengan dunia luar.ok kawan cikgu ni mmg jenis on off la..kalu pg kelas dia pakai tudong kalu kat  lua dia tak pakai tudong.1 sifat dia yang cikgu tak suke. suke beri kepercyaan pada lelaki. even kite tahu.kita tak leh meletakkn 100% kepecayaan pada lelaki.

cikgu kenal dia dah lame..tapi starting tahun.2008.dia dtg jumpe cikgu dan gtahu

"ida,aku nak berubahla...ko tahu tak kat mane nak cari tudung labuh?"

ok seyesly dat time cikgu tak mmg tak sokong. mane leh drastik berubah kan?tak boleh camtu...totally tak leh...kene la ubah sikit-sikit dulu kan....mane leh trus rapp!!!pakai jubah..cannot...cannot...jgn tiru aksi ini..merbahayer ok...(amaran dari kerajaan malaysia..tetetttttt!!!!!!!!1)

then starting hari tu dia dah pakai tudung bawal then dia pinkan ke bawah. no lilit2 lagi....da stat solat.....bunyi msg tone msg org mengaji.kekadang cikgu ngan kengkawan naik meluat gak.sebab kitaowg sume tahu pangai dia. tapi takpe kitaowg hold dulu. at the same time. dia bekaple lgi??oh tidak2.....jgn buat dosa lagi....ok...tibe2 after 3 month kawan cikgu jumpe cikgu dan cakap

"ida,aku jumpe ramlah,dah tak pakai tudung labuh"

cikgu pon pg jumpe ramlah..then tye ape sebab kejp2 tudung labuh,kejap2 tudung lilit then dia kate

"ida..aku rase aku tak sedia lagi la..aku nak jd cam ko sebenrnye...pakai tudung labuh cantik jer...."

then cikgu bals

"aku pakai besebab...jgn ikut aku....ok2 camni..kalo ko rase tak sedia. after diploma ni.jgn pakai camni lagi.tapi kat sini ko truskan ngan tudung labuh ni dulu.risau org mengata ko. aku tak suke org mengata kawan aku. pasni istiqamah.jgn buat separuh jalan"

tapi cikgu pasan..ader sebab dia berubah...berubah sebab seorg lelaki..ader sumber mengatakan...kawan cikgu ni...berubah sebab nasehat seorg lelaki...yg pangai dia pon 2 kali 5 jek.dia soh kawan cikgu berubah sebab laki tu nak perempuan yg baik.

then beberapa bulan cikgu dapat tahu.kawan cikgu dah berubah sepenuhya..berbaju krung...perilaku yg baik...bertudung....dan cikgu tye kenape

"tak tahu la ida...aku rase umor tka pnjg...bila lg aku nak berubah kalau bukan sekarang...kematian tak kire usia..kalu aku pergi dulu doakan aku.."

mmg marah toi cikgu. bila kawan cikgu cakap cenggini.mcm nak cili2 mulut dia.then dia post at fb

"kalau saya pergi dulu sebelum kamu.doakan saya ya!!!"

cepat dan pantas cikgu komen status tu. cikgu cakap jgn nak merepek.entry itu ditulis pada mei 2009.seleps tu.cikgu dah tak jumpe dia.last dia msg dia kate

"tolong pulangkan kasut...tq..."

pagi cikgu nak pulangkan kasut..dapat berita dari adik dia

"ida..doakan akak aku..dia koma...xcdent pagi semalam.."

YaAllah....gugur air mata ni...kasut yg sepaptotnye cikgu pulangkan....cikgu letak kat bawah meje balik..hari2 cikgu msg adik dia...tye keadaan kawan cikgu..dan jwpn yg same...

"dia stabil....tapi koma..doakan dia..."

malam..mse cikgu tengah tggu bus nak balik kampus..dikejutkan ngan msg..

"ramlah dah meninggal...."

Allah...hebatnya dugaan untuk seseorg yang ingin berubah...tapi lantaran..seseorg yang...maaf...tak boleh cite lebih2....

Al-Fatihah...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

sebrang tokok tambah cerita adalah penyedap cerita dan meraseakan identiti watak terbabit....




nak join leh klik sini


5 Anak Murid Conteng Papan Hitam:

Miss Ran said...

sedihnye...


ade byk pengajaran dr sini

nice jobe zue

Nurul syahirah (-_-) said...

tersentuhnya..

bersama kak Es said...

pendapat kak Es..kalau seseorang hati dia betul2 nak berubah trus support dan bagi dia kekuatan.

Tak pe..biarlah apa org nak kata tapi yg penting kita tahu Allah suka. Doakan Allah trus memberi kekuatan.

Islam tak memaksa tapi once kita dah beragama Islam we should follow all the rules. Kalau kata nak bertudung, tapi just letak tudung je kat hujung kepala..itu masih belum bertudung namanya. Support mana2 kwn yang nak ke arah kebaikan :)

Anyway..tahniah kerana cikgu menjadi kawan yang baik

fRaMe+LenSeS said...

sedihnya.. apa pn bgslah cikgu jadi sahabat yang baik di saat dia nak berubah, kita sama doakan dia di sana nanti. apa yang nak cikgu sampaikan jelas, yang perubahan tu jangan ditunggu, segerakan, moga kita sama amek iktibar. :D

Muslimah Optimis said...

ni kisah 50-50.. tapi bab meninggal tu memang betul-betul ke?? andai memang betul, semoga dia ditempatkan dalam kalangan orang beriman.. ameen..

betul kata cikgu, kita kena istiqamah dengan apa yang kita buat..

terima kasih join contest ni ya.. sebarang update terkini akan dimaklumkan di Laman MO.. semoga berjaya.tq